07.11.2023 15:14


Party like it's 2019!

Meillä ei taidettu käydä kunnolla ja kriittisesti läpi THL:n monella tavalla sekavia toimia koronaepidemian aikana.

Ehkä sen seurausta on se, että Suomi on tällä hetkellä ykkösenä Euroopan koronakuolleisuustilastoissa ja myös THL joutuu myöntämään rokotusten tulevan epidemiatilanteeseen nähden aivan liian myöhään. Tuntuu erikoiselta lukea kansainvälisistä sosiaalisen median palveluista siitä, miten ihmiset ottavat rokotteita lapsilleenkin siinä samalla kun influenssarokotuksenkin, kun taas meillä on vaikeuksia rokottaa edes hauraimpia riskiryhmiä. Esimerkiksi naapurimaa Virossakin rokotteen saa halutessaan varaamalla ajan apteekista.

Rumaltahan nämä kuolleisuustilastot näyttävät. Suomessa koronaan on miljoonaa asukasta kohden kuollut 522 ihmistä viimeisen 12 kk aikana, kun esimerkiksi Virossa kuolleita on ollut 219 ja Euroopassa keskimäärin 148.

Koronaviruskuolemat eräissä Euroopan maissa. Suomi ykkösenä.

Eihän koronainfektio toki enää terveille ja työikäisille yleensä hengenvaarallinen ole, mutta voi olla sitä kyllä iäkkäille ja sairaille. Onneksi olemassa on toimiva koronaviruslääke Paxlovid, mutta epäonneksi sekin on Suomesta loppumassa. Lisää saadaan ehkä joulukuussa tai luultavammin vasta tammikuussa.

Koska lääkkeestä on pulaa, useat hyvinvointialueet ovat asettaneet lääkkeen käytölle yläikärajan ja kieltäytyneet antamasta sitä esimerkiksi hoivakotien asukkaille. Tämä taas on paitsi julmaa syrjintää, myös laitonta. Niinpä apulaisoikeusasiamies onkin käynnistänyt tutkinnan näistä käytännöistä.

Tässä on nyt taas vähän liikaa epäonnistumisia, yhteensattumia ja lainrikkomuksia, että voisi uskoa kyseessä olevan vain huono tuuri, eikä merkki Suomen terveydenhoitojärjestelmän rakenteellisista ongelmista ja etenevästä rappeutumisesta.

Kommentoi ja keskustele tästä: Mastodon   Bluesky   Twitter