03.11.2023 10:30


Tiktokin riippuvuutta aiheuttava luonne ja sen mahdollinen vaarallisuus varsinkin sitä käyttäville lapsille ja nuorille taas puhuttaa.

Jos aihe kiinnostaa ja huolettaa, kannattaa lukea tämä pidempi essee. Siinä esitetään, että on ihan perusteltua pohtia sitä, voiko TikTok olla pelkän sovelluksen ja mediaimperumin lisäksi tietynlainen kiinalainen länsimaita vastaan suunnattu bioase. Sen algoritmi tarkoituksellisesti pyrkii tunnistamaan käyttäjänsä heikkouksia ja synnyttämään riippuvuuksia, ja kaiken kivan lisäksi se on myös onnistunut synnyttämään myös täysin järjettömiä villityksiä, vaikkapa haasteen jossa koronaepidemian kuumimmalla hetkellä ympäri maailmaa nuoret kuvasivat itsestään videoita, joissa nuolivat julkisten vessojen pönttöjä.

Kirjoituksen spekuloiden, mutta myös hyvin argumentoiden esittämä pääpointti kuitenkin on, että TikTok voidaan nähdä osana Kiinan valtion strategiaa, jossa liberaalin kapitalismin lupausta kulutuksen mukanaan tuomasta nautinnosta ja mukavasta elämästä pyritään tuottamaan entistä nopeammin ja tehokkaammin sellaisessa mittakaavassa että se johtaa sen omaan tuhoon.

Liberal capitalism is about making people work in order to obtain pleasurable things, and for decades it’s been moving toward shortening the delay between desire and gratification, because that’s what consumers want.\

Over the past century the market has taken us toward ever shorter-form entertainment, from cinema in the early 1900s, to TV mid-century, to minutes-long YouTube videos, to seconds-long TikTok clips. With TikTok the delay between desire and gratification is almost instant; there’s no longer any patience or effort needed to obtain the reward, so our mental faculties fall into disuse and disrepair.

And this is why TikTok could prove such a devastating geopolitical weapon. Slowly but steadily it could turn the West’s youth—its future—into perpetually distracted dopamine junkies ill-equipped to maintain the civilization built by their ancestors.

Kommentoi ja keskustele tästä: Mastodon  Bluesky  Twitter