Tervetuloa kotisivuille

Vanha hyvä Internet on joutunut hajaannukseen sosiaalisen median siiloihin. On tullut aika ottaa viestinnän valta omiin käsiin ja vanhat keinot käyttöön, ja palauttaa taas sosiaalisen median tilien rinnalle kotisivut.

Samalla nämä sivut ovat kokeilu POSSE-nimellä tunnetusta julkaisemisen tavasta. Tällä sivustolla julkaistut kirjoitukset jaetaan täältä useampaan sosiaalisen median siiloon, ja niissä annettavat kommentit ja tykkäykset tuodaan takaisin tälle sivustolle nähtäväksi.

Tämä sivusto toimii myös osana sosiaalisen median Fediverse-verkostoa, ja sitä voi seurata esimerkiksi Mastodonissa suoraan nimellä @larilohikoski.fi@larilohikoski.fi.

Riippumatta siis siitä, mitä eri somepalveluille tapahtuu, näiden kirjoitusten kotipaikka on täällä. Tämä sivusto on siis käytännössä tietynlainen yhden miehen sosiaalinen media. Kuulostaako oudolta? Hajautetussa ja toisiinsa kytketyissä verkkosivustoissa on kuitenkin tulevaisuuden demokraattisen ja ihmislähtöisen Internetin toivo!

Tekninen selitys

Koska tämä sivusto on minullekin myös tekninen kokeilu, tässä lyhyt selostus siitä miten se on toteutettu.

Itse julkaisujärjestelmä on yksinkertainen "Jamstack"-systeemi, joka on toteutettu Eleventyllä ja Tailwindsillä, ja julkaisu tapahtuu Github-backendiä hyödyntäen Netlifyyn.

Sivuston kytkeytyminen muuhun internetiin on jännittävämpi. Sivuston kytkee Fediverseen fed.brid.gy -silta, ja kytkökset muihin sosiaalisen median alustoihin toteuttaa myös brid.gy. Brid.gy ilmoittaa löytämänsä tykkäykset, kommentit ja muut webmentions.io -palvelulle, josta ne haetaan kirjoituksiin nähtäville.

Paitsi sosiaalisen median tykkäyksiä, sivusto siis vastaanottaa ja lähettää muutenkin Webmentionseja, vaikka eipä niitä juuri vielä sivustojen kesken liiku. Kannattaa kuitenkin tutustua konseptiin, se tekee mistä tahansa sivustoista käytännössä sosiaalisen ja palauttaa Internetiin paljon sitä hyvää ajattelu, mitä sillä oli vielä 1990-luvulla.